CRKBO geregistreerde opleidingMaximaal 10 personen Scherpe prijs Vakkundige docenten telefoon laten staan

Beginnen met fotograferen: welke camera moet ik kopen?

Je hebt besloten dat je graag wilt beginnen met fotograferen, leuk! De eerste stap die je dan zet, is het kopen van een camera en dat is zeker geen makkelijke stap. Er zijn namelijk enorm veel verschillende soorten en merken camera’s op de markt. Hoe kies je dan de camera die het beste bij jou past? Welke camera moet je kopen? In dit artikel leggen we je dat uit.

Ga je leren fotograferen, dan is de kans groot dat je begint met een fotografieopleiding in Breda, zoals onze basisopleiding. Later stroom je dan eventueel door naar onze fotovakopleiding. Voor zo’n fotografie opleiding heb je een camera nodig die je handmatig kunt instellen en waarvan je de lenzen kunt verwisselen. Kijk je naar deze criteria, dan blijven er twee soorten camera’s over: de systeemcamera en de spiegelreflexcamera. Verder zijn er ook nog compactcamera’s, maar omdat deze geen verwisselbare lens hebben en je deze niet volledig handmatig in kunt stellen, zijn die niet geschikt voor een vakopleiding fotografie.

De spiegelreflexcamera en de systeemcamera

Goed, wil je dus een camera kopen om een opleiding mee te volgen en om echt mee te gaan fotograferen, dan heb je dus de keuze uit een systeemcamera en een spiegelreflexcamera. Wat zijn de verschillen tussen deze twee camera’s? Hieronder leggen we het uit.

Spiegelreflex camera (DSLR-camera)

De spiegelreflexcamera heeft de afgelopen jaren de markten flink gedomineerd. De spiegelreflexcamera wordt ook wel een DSLR-camera genoemd, dit staat voor Digital Single Lens Reflex. In een spiegelreflexcamera zit, zoals de naam al doet vermoeden, een spiegel. Die spiegel zorgt ervoor dat jij door de zoeker van de camera kunt zien waar je de foto van maakt. Het beeld wordt namelijk naar de zoeker gereflecteerd. Als je de foto maakt, klapt de spiegel kort weg, waardoor licht op de sensor valt en de foto gemaakt wordt. Als de spiegel dichtklapt, kun je even niks zien door je zoeker. Dat komt omdat dan de foto gemaakt wordt. Het klikgeluid dat je hoort als je een foto maakt, is het geluid van de spiegel die wegklapt.

Systeemcamera

Een systeemcamera is een volledig digitale camera, een systeemcamera heeft dan ook geen spiegel. Dit maakt dat een systeemcamera vaak veel lichter en kleiner is gemaakt dan een spiegelreflexcamera. Nog voordat je de foto maakt, kun je precies zien hoe de foto eruit gaat zien. Doordat er in de systeemcamera minder onderdelen zitten, gaat de camera vaak langer mee en is de camera een stuk sneller. De laatste jaren heeft de systeemcamera dan ook enorm aan populariteit gewonnen.

Spiegelreflexcamera vs. systeemcamera

Zowel aan de spiegelreflexcamera als aan de systeemcamera zitten enorm veel voordelen. Zo is de systeemcamera bijvoorbeeld sneller en lichter dankzij nieuwe technieken, maar is de spiegelreflexcamera al veel verder ontwikkeld. Wat wel handig is om in gedachten te houden is dat de systeemcamera momenteel nog vol in ontwikkeling is. Er zijn al erg goede camera’s in omloop, maar de komende jaren zullen ze nog veel beter worden. De spiegelreflexcamera daarentegen is inmiddels ver ontwikkeld. Daarbij vinden veel fotografen dat deze, juist vanwege de grootte en het gewicht, lekkerder in de hand ligt. Om ervoor te zorgen dat jij alles makkelijk op een rijtje kunt zetten, hebben we alle voor- en nadelen van deze twee camera soorten hieronder voor je in kaart gebracht.

welke camera moet ik kopen

Verschillende sensoren

Om het nog wat ingewikkelder te maken, worden deze twee camera’s ook weer onderverdeeld in twee soorten, namelijk een fullframe camera en een ASP-C camera. Het verschil tussen deze twee soorten, zit hem in de sensor van de camera. Hoe groter namelijk de sensor van een camera, hoe meer licht er gevangen kan worden en hoe beter de beeldkwaliteit.

Fullframe

Een camera met een fullframe sensor heeft als het ware een sensor op volledige grootte. Een fullframe camera sensor heeft de afmeting van een ‘ouderwets’ filmnegatief van 24 x 36 mm. Als het licht de camera binnenvalt, komt al het licht dus op de sensor terecht. Lenzen zijn ook op deze sensor gebaseerd. Een objectief met een brandpunt van 18 mm is dus ook echt 18 mm.

ASP-C

Een camera met een ASP-C sensor wordt ook wel een cropcamera genoemd. Dit komt omdat de sensor ongeveer 1,5 keer kleiner is dan een fullframe sensor. Wanneer licht vervolgens de camera binnenvalt, valt niet al het licht op de sensor waardoor het beeld als het ware automatisch bijgesneden wordt. Gebruik je op deze camera dus een objectief van 18 mm, dan wordt de foto dus als het ware al wat gekropt. Anderhalf keer om precies te zijn. Wil je dus de brandpuntsafstand van je objectief op een ASP-C sensor berekenen, dan doe je het getal keer anderhalf. In dit geval: 18 x 1,5 = 27. Je gebruikt dan dus eigenlijk een objectief met een brandpuntsafstand van 27 mm.

Welke sensor kies je?

Kies je voor een systeemcamera, dan moet je dus ook de keuze maken uit twee verschillende soorten sensoren. Een fullframe sensor staat voor een hoge beeldkwaliteit (vooral in het donker) en een goed dynamisch bereik, maar ook voor een flink hogere prijs. Als je net begint met fotograferen, is de kans echter groot dat je met een cropsensor ook goed uit de voeten kunt. Het is namelijk niet zo dat je met een cropsensor geen mooie foto’s kunt maken, in tegendeel zelfs! Er is niets mis met een cropcamera en er zijn een hoop professionele fotografen die zelf ook gebruik maken van een camera met cropsensor. Heb je een wat kleiner budget? Dan kan een camera met cropsensor zeker de juiste keuze zijn. Daarbij heeft een cropsensor als voordeel dat je je onderwerp nog wat dichterbij kunt halen met een zoom- of teleobjectief, dankzij die cropfactor.

Crop vs Fullframe

Een instapcamera, of een professionele camera?

Wanneer je een fotografie winkel binnenstapt en je vertelt dat je graag wat wilt leren over fotografie en je dus een camera wilt voor een beginnende fotograaf, is de kans groot dat de verkoper je wijst naar de instapmodellen. Momenteel zijn de instapmodellen nog vrijwel altijd spiegelreflexcamera’s en hebben ze ook altijd een APS-C sensor. Spiegelreflexcamera’s met een cropfactor zijn namelijk de goedkoopste optie. Veel mensen denken ook dat een instapmodel ook gelijk een gemakkelijkere camera is om mee te beginnen, maar dat is helemaal niet waar. Het instellen van een systeemcamera of fullframe camera is niet moeilijker dan het instellen van een camera met cropfactor. Vaak werkt een instapcamera juist wat minder fijn, omdat deze niet de snelle en gemakkelijke functies heeft van een wat duurdere camera.

Als je beginnend fotograaf bent, kan het echter wel verstandig zijn om eerst een instapmodel aan te schaffen. Zeker als je nog niet helemaal zeker weet of je fotografie wel echt leuk vind. Op die manier ben je namelijk niet enorm veel geld kwijt aan iets dat je later toch niet leuk blijkt te vinden. De cropfactor is niet de enige reden dat een instapcamera vaak goedkoper is, ook de techniek en de kwaliteit is wat minder. Zo heeft een instapcamera bijvoorbeeld vaak minder megapixels en scherpstelpunten. Een wat professionelere camera heeft vaak ook leuke gadgets, zoals een uitklapbaar LCD-scherm en bluetooth.

Het kan natuurlijk zijn dat je al wel wat ervaring hebt met fotografie. Dat kan heel klein beginnen, misschien maak jij altijd alle vakantiefoto’s, of heb je al eens een camera gehuurd, of geleend van een vriend of vriendin. Dan is de kans groter dat je zeker weet dat je fotografie leuk blijft vinden. Koop je dan je eerste eigen camera, dan kan het verstandig zijn om wel wat meer geld te investeren en gelijk een wat betere camera te kopen.

Kies je ervoor om een instapcamera te kopen, dan kan het zijn dat je na een paar jaar tegen de grenzen van je camera aanloopt. Je wilt dan een camera waar je meer mee kunt. Omdat je in eerste instantie een goedkopere camera hebt gekocht, is het zeker niet zonde om dan al een nieuwe camera te kopen. Doe de oude camera echter niet zomaar weg, het is immers altijd handig om een reserve camera te hebben.

Waar let je verder nog op bij het kopen van een camera?

Natuurlijk is het soort camera en de sensor niet het enige waar je op let als je een camera gaat kopen, al speelt dit wel vaak een leidende rol. Er zijn nog wat andere dingen waar je op moet letten. Hieronder geven we je wat tips waar je op moet letten als je een camera gaat kopen.

Pixels

Eigenlijk hoef je helemaal niet zo op de megapixels te letten als je een camera gaat kopen, al spelen ze wel mee. Veel mensen denken namelijk dat hoe meer megapixels een camera heeft, hoe beter de camera is. Dat klopt niet helemaal, de megapixels gaan namelijk pas meespelen als je hele grote foto afdrukken gaat maken. Tegenwoordig is het aantal megapixels van een instapcamera vaak al hoog genoeg om een afdruk van ongeveer een meter breed te maken. Alleen als je dus écht muurgrote afdrukken wilt gaan maken, heb je een camera nodig met héél veel megapixels. Ga je dat niet doen, dan zijn megapixels zeker niet leidend voor je aankoop en hoef je er niet eens echt op te letten.

Scherpstelpunten

De scherpstelpunten zijn voor veel fotografen wél een belangrijk punt om op te letten bij het kopen van een camera. De naam zegt het eigenlijk al, het aantal scherpstelpunten is het aantal punten waarop de camera scherp kan stellen. Dat aantal kan in een spiegelreflex variëren van 9 tot meer dan 60. Er zijn inmiddels zelfs systeemcamera’s waarbij het aantal scherpstelpunten oploopt tot meer dan 5000. De meeste instapcamera’s beginnen met ongeveer 11 scherpstelpunten en in eerste instantie zul je daar prima mee uit de voeten kunnen. Leer je echter beter te kijken naar je compositie en wil je je onderwerp precies op een plek in beeld zetten waar géén scherpstelpunt zit, dan heb je een probleem. Met bijvoorbeeld 50 scherpstelpunten, kun je dan al veel beter uit de voeten.

Maximale iso

Iedere camera heeft een maximaal instelbare iso. Bij instapcamera’s ligt dat getal vaak veel lager dan bij professionele camera’s. Zo kunnen sommige camera’s tot een getal van 6400 gaan, terwijl andere camera’s een bereik hebben van 51200 of nog veel hoger. Hoe hoger het iso getal kan, hoe meer licht je camera in principe kan vangen.

Andere leuke functies

Buiten de functies die we hierboven natuurlijk al genoemd hebben, zijn er nog een hoop andere functies waar je op kunt letten als je een camera gaat kopen. Deze functies zijn niet echt noodzakelijk, maar ze zijn wel leuk om te hebben en soms kunnen ze erg praktisch zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan bluetooth of wifi, zodat je je telefoon of zelfs laptop aan je camera kunt verbinden. Een uitklapbaar LCD-scherm is handig als je van plan bent veel te gaan doen met macrofotografie. Zo kun je het scherm namelijk van bovenaf bekijken. Verder kan focus peaking ook een erg handige functie zijn. Deze functie helpt je scherpstellen in lastige situaties, bijvoorbeeld als het donker is.

Vergelijken en advies

Wanneer je op zoek gaat naar een camera is de kans groot dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Hopelijk helpt dit blog je een beetje met oriënteren, maar vergeet niet dat je het niet alleen hoeft te doen. Vraag advies aan ons of aan medewerkers in een camerawinkel. Verder is het ook altijd verstandig om, als je een paar camera’s op het oog hebt, de camera’s te vergelijken. Dit kan op verschillende vergelijkingssites. Zo kun je heel goed de voor- en nadelen van die specifieke camera’s naast elkaar leggen.

Als laatste is het ook altijd handig om naar reviews op camera’s te kijken. Check bij een verkoper op reviews, zodat je van gebruikers kunt lezen wat de voor- en nadelen van de camera zijn. Ben je echt benieuwd naar uitgebreide ervaringen? Er zijn veel Facebookgroepen voor fotografen waar je terecht kunt met vragen.

Welk camera merk moet je kopen?

Veel mensen denken dat het veel verschil maakt welk cameramerk je kiest, maar in werkelijkheid maakt dat maar heel weinig uit. Nikon, Sony en Canon zijn toch nog wel de marktleiders, maar daarbuiten zijn er ook een hoop goede camera’s, zoals die van Fuji. Wil je kunnen overleggen met andere mensen die dezelfde camera hebben, dan is het wel slim om een camera van een van deze merken te kopen. Koop je echter een camera van een wat minder groot merk, dan is de camera waarschijnlijk net zo goed, maar ben je er wel minder geld aan kwijt.

Welke camera lens moet ik kopen?

Het objectief is natuurlijk weer een volledig ander onderwerp en ook hier zullen we in de toekomst een blog aan gaan wijden. Wanneer je een systeemcamera of spiegelreflexcamera koopt, kun je echter niks zonder een objectief en daarom bespreken we dit onderwerp hier ook even kort. De meeste winkels bieden een kitprijs aan, dit houd in dat je een zogenaamde ‘kitlens’ bij je camera krijgt. Vaak kun je kiezen uit verschillende lenzen, de meest standaard objectief is wel een objectief met een brandpuntsafstand van 18 – 55 mm. Hiermee kun je enigszins groothoekfoto’s maken, maar ook een redelijk portret. Verder geldt: hoe verder je uitzoomt en hoe kleiner je brandpuntsafstand, hoe meer diepte er in je beeld komt. Zoom je ver in, dan wordt het beeld wat platter.

Over het algemeen kun je zeggen dat verschillende brandpuntsafstanden bij verschillende fotografiegenres horen. Je moet dit echter niet zien als vaste regels, maar meer als richtlijnen. Er zijn namelijk meer dan genoeg uitzonderingen en veel genres overlappen elkaar dan ook een beetje.

Lenzen

In vijf stappen beslissen welke camera je gaat kopen

Misschien vraag je je nog steeds af welke camera je nu eigenlijk moet kiezen, er is immers ook veel om in je op te nemen. Zoals je hierboven kunt lezen heb je eigenlijk de keuze uit drie opties: de spiegelreflexcamera met cropfactor, de spiegelreflexcamera met fullframe sensor en de systeemcamera. Er is niet maar één antwoord op de vraag welke camera je moet kopen, dat is namelijk voor iedereen anders. Wil je direct vol aan de slag in de fotografie en veel kwaliteit, bereik en mogelijkheden hebben? Dan kun je kiezen voor een professionele fullframe of een systeemcamera. Wil je eerst eens kijken of fotografie wel echt iets voor jou is? Dan kun je het beste een instapmodel kopen.

Het kiezen van een camera doe je niet zomaar, laat je dus goed informeren en zet alle punten die jij belangrijk vindt eens op een rijtje. Als je vervolgens alle criteria hebt opgeschreven, kun je op zoek naar een camera die bij al die punten past.

Stappenplan camera kopen

Download studiegids

Heb je belangstelling om onze fotografie opleiding (Fotovakopleiding of Photographic Design) te volgen?

Dan kun je hier één of beide studiegidsen downloaden. In de studiegids vind je informatie over de inhoud van de opleiding, de lessen en toetsen.

De Fotovakopleiding is onze studierichting toegepaste fotografie.
Photographic Design is onze studierichting autonome fotografie.

De beiden studiegidsen bevatten informatie over onze basisopleiding.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem contact met ons op

Heb je een vraag over een van onze cursussen, de basisopleiding fotografie of over de opleiding Vakfotograaf neem dan contact op met BeeldCentrum. Je kunt ons e-mailen of bellen, wij staan je graag te woord.

Neem contact op

Je kunt ons e-mailen of bellen, wij staan je graag te woord.

Postadres:
Molenstraat 120
4881 CV Zundert

Cursuslocatie Den Haag: 
Prinsegracht 27
2512 EW Den Haag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.