Panning: beweging in je foto creëren
Fotograferen van beweging en beweging krijgen in een stilstaande foto is een uitdaging op zich. Mariska Grob studente van onze vakopleiding, houdt van motoren en fotograaf ze ook erg graag. Voor deze foto heeft ze gebruik gemaakt van ‘panning’.
Panning fotografie, hoe doet je dat?
Stel je staat stil en er komt een motor langs, dan kies je één of meerdere scherpstelpunten op de motor en beweeg je mee. Dit wordt ‘panning’ genoemd.
Je zorgt ervoor dat je voor het punt waar je uiteindelijk je beeld(en) wilt vastleggen de motor al goed in het vizier hebt en beweegt zo vloeiend mogelijk mee met je autofocus-volgsysteem aan. Bij de meeste camera’s kan je de autofocus (AF) op S (single) of AF-C (continuous) zetten. Met de laatste zorg je ervoor dat zodra je de motor in het vizier hebt en je scherp stelt op het punt dat je kiest, gedurende het meebewegen de autofocus continu blijft scherpstellen totdat je afdrukt. Je kan dit doen met de camera in de hand of vanaf een statief, vaak wordt er dan voor een monopod gekozen. De sluitertijden liggen meestal tussen 1/125 en 1/500. Bij hoge snelheden, zoals bij motorraces, is het steeds meer van belang dat de camera een snel autofocus-volgsysteem heeft. De autofocus moet immers de motor bij kunnen houden als hij naar je toe of van je af beweegt. Ook een lens met een motor is dan een must. Bij Nikon worden deze lenzen aangeduid met een S (Silent Wave Motor). Omdat je vaak ver van de baan af staat, wordt er met telelenzen gewerkt, meestal variërend van 200 tot 600mm. Door te spelen met de positie van de motor en de camera schuin te houden kan je het beeld nog spannender maken.
De specificaties van deze opname zijn: Nikon D500, 210mm, F 11, S 1/250
Fotografie opleiding volgen?
Wil je ook betere (groeps)foto’s maken en een fotografie opleiding volgen? Schrijf je dan in voor onze basisopleiding om meer uit je camera en je fotografie te halen. Heb je die basiskennis dan is onze Fotovakopleiding wellicht iets voor jou. Vakfotografie is het hart van onze opleiding. Je maakt kennis met diverse vormen van fotografie, je ontwikkelt je beeldgevoel en je creativiteit en je verbreedt je technische kennis tot een professioneel niveau.
Download studiegids
Heb je belangstelling om onze fotografie opleiding (Fotovakopleiding of Photographic Design) te volgen?
Dan kun je hier één of beide studiegidsen downloaden. In de studiegids vind je informatie over de inhoud van de opleiding, de lessen en toetsen.
De Fotovakopleiding is onze studierichting toegepaste fotografie.
Photographic Design is onze studierichting autonome fotografie.
De beiden studiegidsen bevatten informatie over onze basisopleiding.
Neem contact met ons op
Heb je een vraag over een van onze cursussen, de basisopleiding fotografie of over de opleiding Vakfotograaf neem dan contact op met BeeldCentrum. Je kunt ons e-mailen of bellen, wij staan je graag te woord.
Neem contact op
Je kunt ons e-mailen of bellen, wij staan je graag te woord.
4881 CV Zundert
Cursuslocatie Zundert:
Molenstraat 120
4881 CV Zundert
Zundert ligt op enkele kilometers van Breda.