CRKBO geregistreerde opleidingMaximaal 10 personen Scherpe prijs Vakkundige docenten telefoon laten staan

Vergeet de achtergrond niet bij het maken van een foto

We kennen het allemaal, pas bij het inladen van de foto’s op de computer komen we erachter dat er een lelijke prullenbak op de achtergrond staat. Of dat er een lantaarnpaal uit iemands hoofd lijkt te groeien. Je was totaal gefocust op het hoofdonderwerp waardoor je die storende elementen in de achtergrond niet gezien hebt.

Fotografie studie

De kunst van het weglaten

Een beroemde fotograaf, Robert Capa, zei altijd: “If your photo wasn’t good enough, you weren’t close enough.”. Nu was Robert Capa een oorlogsfotograaf, en voor een oorlogsfotograaf is dat nogal een ongezonde stelling, maar hij had wel gelijk.

Hoe minder afleidende elementen op de achtergrond, hoe beter de foto vaak wordt gevonden. Het is dus belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de elementen die gewenst of ongewenst in het beeld komen. Een perfecte achtergrond ontstaat niet zomaar, je moet er soms actief naar op zoek gaan.

Controleer het kader

Controleer altijd alle hoeken van je beeld. Wellicht een voor de hand liggende tip, maar vaak wordt dit toch vergeten doordat een fotograaf zich volledig focust op het hoofdonderwerp. Laat je oog van de linker bovenhoek naar de rechter onderhoek dwalen via alle hoeken van het kader. Controleer of er geen hinderlijke elementen zichtbaar zijn die niets aan het verhaal van de foto toevoegen.

Let op felle en reflecterende elementen die de aandacht trekken. Of leesbare teksten die hinderlijk in beeld verschijnen. Of een verliefd stelletje op de achtergrond dat alle aandacht opeist. Als je het als hinderlijk opmerkt in de zoeker voordat je de foto afdrukt, is er een grote kans dat het element ook als hinderlijk wordt ervaren als je de foto hebt afgedrukt. Bedenk ook dat je vaak in de zoeker niet het complete beeld kunt zien, vaak valt er nog een stukje buiten.

Verander van standpunt

Ben je niet helemaal tevreden? Zet dan eens een stapje naar links of naar rechts. Een kleine aanpassing in de kijkhoek kan soms al een wereld van verschil maken. Ook kun je de compositie aanpassen door te hurken zodat er bijvoorbeeld meer van de lucht in beeld komt.

Je kunt natuurlijk ook vragen of je model een stapje naar links of naar rechts doet. In sommige gevallen kun je storende elementen dan achter het hoofdonderwerp verstoppen of helemaal buiten het kader plaatsen.

Bedenk altijd of de achtergrond iets toevoegt aan het beeld. Door in te zoomen kun je ook veel storende elementen weghalen. Hoe beeldvullender het hoofdonderwerp, hoe minder ruimte er is voor afleidende elementen.

fotografie opleiding

opleiding fotografie

De kracht van de onscherpte

Door een wijd open diafragma te kiezen wordt de achtergrond onscherp, maar daarnaast lijkt het onderwerp ook scherper. Hoe lager het getal van het diafragma, hoe onscherper de achtergrond wordt.

Maar let op: ondanks dat de achtergrond onscherp is, moet je hier wel aandacht aan besteden. Een vrouw met een rode jas die op de achtergrond langs loopt zal resulteren in een storende rode vlek op de achtergrond.

Bewerken

Een laatste redmiddel is het bewerken van je foto. Achteraf kun je door middel van een fotobewerkingsprogramma de kadering aanpassen zodat het hinderlijke element uit de compositie verdwijnt. Dit heeft vaak ook gevolgen voor de compositie zelf, je loopt het risico dat het belangrijkste element nu niet meer op het beeld zichtbaar is. Het is daarom beter om het tijdens het maken van de foto gelijk goed te doen.

Fotografie opleiding volgen?

Wil je ook betere (groeps)foto’s maken en een fotografie opleiding volgen? Schrijf je dan in voor onze basisopleiding om meer uit je camera en je fotografie te halen. Heb je die basiskennis dan is onze Fotovakopleiding wellicht iets voor jou. Vakfotografie is het hart van onze opleiding. Je maakt kennis met diverse vormen van fotografie, je ontwikkelt je beeldgevoel en je creativiteit en je verbreedt je technische kennis tot een professioneel niveau.

Download studiegids

Heb je belangstelling om onze fotografie opleiding (Fotovakopleiding of Photographic Design) te volgen?

Dan kun je hier één of beide studiegidsen downloaden. In de studiegids vind je informatie over de inhoud van de opleiding, de lessen en toetsen.

De Fotovakopleiding is onze studierichting toegepaste fotografie.
Photographic Design is onze studierichting autonome fotografie.

De beiden studiegidsen bevatten informatie over onze basisopleiding.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem contact met ons op

Heb je een vraag over een van onze cursussen, de basisopleiding fotografie of over de opleiding Vakfotograaf neem dan contact op met BeeldCentrum. Je kunt ons e-mailen of bellen, wij staan je graag te woord.

Neem contact op

Je kunt ons e-mailen of bellen, wij staan je graag te woord.

Postadres:
Molenstraat 120
4881 CV Zundert

Cursuslocatie Den Haag: 
Prinsegracht 27
2512 EW Den Haag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.