5 tips voor het fotograferen bij weinig licht
De meeste fotografen gaan overdag, wanneer er voldoende licht is, op pad. Het kan echter eens voorkomen dat je ‘s avonds in het donker op pad gaat, of dat je een foto wilt maken in een vrij donkere omgeving. Hoe zorg je er dan voor dat je toch een goed belichte foto maakt? Daar geven we je in dit blog vijf korte tips voor.
Natuurlijk kun je, als je ze hebt en weet hoe je ermee om moet gaan, een set flitsers erbij pakken wanneer je moet fotograferen in een lastige lichtsituatie. Er zijn echter ook genoeg situaties te bedenken wanneer je géén flitsers kunt of wilt gebruiken. Soms is natuurlijk licht immers ook gewoon mooier. Om je in die situaties een beetje op weg te helpen, geven wij je hieronder vijf tips.
Meer leren over fotograferen, bijvoorbeeld in lastige lichtsituaties? Kijk dan eens naar onze basisopleiding, of onze vakopleiding.
1. Pas je instellingen aan
Het eerste waar je naar gaat kijken wanneer je gaat fotograferen in een situatie met weinig licht, zijn je instellingen. Fotografeer je vanuit de M-stand, dan kun je je camera precies zo instellen als jij wil. Je kunt de camera dan dus instellen op de lichtsituatie. Over het algemeen zet je dan je diafragma wat verder open, je sluitertijd wat omlaag en je iso wat verder omhoog. Dit zorgt er allemaal voor dat je camera zo veel mogelijk licht vangt. Let er wel op dat je met een langere sluitertijd sneller last hebt van bewegingsonscherpte en je met een hogere iso sneller last hebt van ruis. De combinatie van diafragma, sluitertijd en iso wordt ook wel de belichtingsdriehoek genoemd.
Meer daarover leer je tijdens onze opleidingen.
2. Gebruik een statief
Omdat je in donkere situaties vaak je sluitertijd wat omlaag brengt, is een statief bijna onmisbaar. Een statief staat namelijk helemaal stil, in tegenstelling tot jouw handen. Door je camera op een statief te zetten, zorg je er dus voor dat je geen last krijgt van bewegingsonscherpte door de beweging van jouw handen. Wanneer je een stilstaand voorwerp fotografeert, kun je je sluitertijd zo lang maken als je wil, zonder dat je last hebt van bewegingsonscherpte.
3. Scherpstellen met een zaklamp
Scherpstellen in het donker of bij weinig licht kan nog wel eens lastig zijn. Als je de automatisch scherpstellen functie van je camera gebruikt, is er een kans dat je camera niet scherp kan stellen op het onderwerp. Je kunt er dan voor kiezen om met een zaklamp op je onderwerp te schijnen en vervolgens scherp te stellen. Daarna zet je de zaklamp uit en maak je de foto.
4. Neem een reflectiescherm mee
Een reflectiescherm gaat er niet voor zorgen dat je opeens boordevol licht hebt, maar zo’n scherm kan wel net het verschil maken. Een reflectiescherm is vaak niet duur en kun je gemakkelijk meenemen. Met het reflectiescherm kun je het aanwezige licht op je onderwerp reflecteren. Zo zorg je ervoor dat er net wat meer licht op je onderwerp valt. Maak hierbij dus gebruik van het bestaande licht en kijk even goed om je heen. Waar komt het licht vandaan? Als het licht uit een klein raam komt, kun je je model bijvoorbeeld naast het raam zetten en de donkere kant bijlichten met het reflectiescherm.
5. Fotografeer in RAW
Er zijn grofweg twee verschillende standen waarin je kunt fotograferen op je camera. Dat zijn JPEG en RAW. Wanneer je fotografeert in JPEG maakt de camera al een kleine voorbewerking, waardoor je de foto direct kunt gebruiken, maar er wel een hoop details verloren gaan. Schiet je in RAW, dan bewaart je camera al die details, maar een RAW-bestand moet altijd eerst bewerkt worden. In die nabewerking kun je een RAW foto dan ook altijd nog een flink stuk oplichten.
Download studiegids
Heb je belangstelling om onze fotografie opleiding (Fotovakopleiding of Photographic Design) te volgen?
Dan kun je hier één of beide studiegidsen downloaden. In de studiegids vind je informatie over de inhoud van de opleiding, de lessen en toetsen.
De Fotovakopleiding is onze studierichting toegepaste fotografie.
Photographic Design is onze studierichting autonome fotografie.
De beiden studiegidsen bevatten informatie over onze basisopleiding.
Neem contact met ons op
Heb je een vraag over een van onze cursussen, de basisopleiding fotografie of over de opleiding Vakfotograaf neem dan contact op met BeeldCentrum. Je kunt ons e-mailen of bellen, wij staan je graag te woord.
Neem contact op
Je kunt ons e-mailen of bellen, wij staan je graag te woord.
Postadres:
Molenstraat 120
4881 CV Zundert
Cursuslocatie Den Haag:
Prinsegracht 27
2512 EW Den Haag