CRKBO geregistreerde opleidingMaximaal 10 personen Scherpe prijs Vakkundige docenten telefoon laten staan

Een student in beeld: Leonie van den Udenhout

Er zijn inmiddels al behoorlijk wat studenten afgestudeerd van onze opleidingen. Om deze studenten een podium te geven, schrijven we een blog waarin we iedere keer een student in beeld brengen. In dit eerste blog Leonie van den Udenhout, in 2019 studeerde ze af van de Fotovakopleiding.

In 2017 begon Leonie van den Udenhout met de Fotovakopleiding van BeeldCentrum en richtte ze haar eigen fotografiebedrijf op. Ze specialiseerde zich in zwangerschaps-, newborn, kinderfotografie en fine art fotografie waar ze later verschillende awards mee won.

Hoe was dat?

De opleiding beviel goed, we hadden een leuke, gezellige groep en veel van de lessen vond ik erg leerzaam. Ik vond het ook leuk om te leren over verschillende soorten takken van fotografie, je leert dan ook wat goed bij je past. Ik vond journalistieke fotografie bijvoorbeeld helemaal niets, dat is iets wat niet bij mij past. Wat ik graag doe is één op één met mensen werken en het beste uit hen halen zodat een mooi beeld van hen ontstaat.

Al snel kwam ik erachter dat ik studiofotografie het interessantst vond en dan met name het fotograferen van personen en kinderen. Het oefenen met verschillende soorten studioverlichting technieken vond ik ook erg leuk. Je leert dan precies welke belichting je waarvoor kunt gebruiken. Binnen de portretfotografie kun je met verschillende technieken werken, maar met bijvoorbeeld productfotografie werk je weer anders. En dat maakt het zo leuk.

In 2017 begon Leonie van den Udenhout met de Fotovakopleiding van BeeldCentrum en richtte ze haar eigen fotografiebedrijf op. Ze specialiseerde zich in zwangerschaps-, newborn, kinderfotografie en fine art fotografie waar ze later verschillende awards mee won.
Leonie van den Udenhout

Waarom ben je begonnen met de opleiding?

Ik was altijd al creatief en vond het dan ook leuk om creatief bezig te zijn. Ik heb ook altijd interesse in fotografie gehad. Toen ik na een tijdje thuis kwam te zitten zonder werk, besloot ik me te gaan focussen op iets wat ik echt leuk zou vinden. Mijn man werkt fulltime en we hadden twee volwassen kinderen thuis, dus ik had de vrijheid om dit te kunnen doen. Ik besloot me toen in te schrijven voor de Fotovakopleiding en heb vervolgens de opleiding en het extra afstudeerproject afgerond met een serie fine-art portretten van roodharige jongeren.

Hoe ben je na de opleiding verder gegaan?

Al tijdens de opleiding besloot ik mijn eigen bedrijfje op te richten: Leonie van den Udenhout Fotografie. Dat was in het begin best lastig, ik had voornamelijk moeite met de branding. Je kunt wel mooie foto’s maken, maar als niemand dat weet en ziet, kom je nergens. Inmiddels heb ik van mijn fotografie een parttime baan kunnen maken. Ik werk overigens niet alleen in de studio maar ik maak ook foto’s in lifestyle vorm met natuurlijk daglicht.

Hoe zou je jouw stijl omschrijven?

Ook met het ontwikkelen van mijn stijl ben ik wel een tijdje bezig geweest, dat is niet iets dat je van de ene op de andere dag doet. Tijdens de opleiding ben je daar natuurlijk mee bezig, maar ook daarna bleek dat het belangrijk was dat ik echt mijn eigen stijl zou ontwikkelen. Het is belangrijk dat mensen aan je foto’s kunnen zien dat ze van jou zijn.
Mijn stijl nu zou ik omschrijven als licht en warm, ik maak gebruik van veel lichte, warme en natuurlijke tinten. Dat betekent niet dat ik bijvoorbeeld alleen maar lichte achtergronden gebruik, ik gebruik ook soms donkere achtergronden, maar dan voornamelijk bij mijn Fine-art portretten en een enkele keer bij een newbornshoot. Bij een newbornshoot gebruik ik dan bijvoorbeeld weer wel altijd lichte, natuurtinten.

Wat zijn je sterke punten?

Als je met kinderen aan de slag gaat, kost dat een heel andere vorm van aanpak. Je hebt veel geduld nodig, maar ik heb gemerkt dat ik dat goed kan. Ik neem echt de tijd voor mijn klanten, dat vind ik ook leuk. Zo voelen ze zich op hun gemak en dan krijg je veel mooiere foto’s. Laatst had ik een zwangerschapsshoot en die vrouw maakte zich erg druk over dat ze niet mooi op de foto zou staan, dat deed ze namelijk ook niet graag. Ik heb daar gewoon echt de tijd voor genomen, we zijn eerst even rustig gaan praten en er zijn uiteindelijk prachtige foto’s uitgekomen. Ik ben een echte kinderfotograaf en heel passievol over mijn vak. Geduld en klantvriendelijkheid is dan belangrijk.

Leonie van den Udenhout

Wat zou je nog willen leren?

Ik ben constant bezig met leren, momenteel ben ik vooral erg druk bezig met mezelf op de kaart zetten en met gezien worden. Mijn specialisme ligt onder andere bij newborns en daar heb ik ook een workshop voor gevolgd met goed resultaat. Ik ben nu ook een gecertificeerd newbornfotograaf, maar er valt altijd nog meer te leren zodat je workflow verbeterd. Dit kan je doen door workshops te volgen en door nog meer ervaring op te doen. Dat is ook een onderdeel waar ik mee bezig ben en nog meer van wil leren.

Heb je nog een tip voor (toekomstige) studenten?

Als je echt iets in de fotografie wilt gaan doen, is de techniek heel erg belangrijk. Laat je niet ontmoedigen, maar juist versterken door feedback en leer anders naar je foto’s kijken. Daarbij is het niet alleen fotografie, je moet ook een bedrijf runnen. Bereid je daarop voor.

Waar kun je Leonie vinden?

Leonie is actief op onder andere:

Download studiegids

Heb je belangstelling om onze fotografie opleiding (Fotovakopleiding of Photographic Design) te volgen?

Dan kun je hier één of beide studiegidsen downloaden. In de studiegids vind je informatie over de inhoud van de opleiding, de lessen en toetsen.

De Fotovakopleiding is onze studierichting toegepaste fotografie.
Photographic Design is onze studierichting autonome fotografie.

De beiden studiegidsen bevatten informatie over onze basisopleiding.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem contact met ons op

Heb je een vraag over een van onze cursussen, de basisopleiding fotografie of over de opleiding Vakfotograaf neem dan contact op met BeeldCentrum. Je kunt ons e-mailen of bellen, wij staan je graag te woord.

Neem contact op

Je kunt ons e-mailen of bellen, wij staan je graag te woord.

Postadres:
Molenstraat 120
4881 CV Zundert

Cursuslocatie Den Haag: 
Prinsegracht 27
2512 EW Den Haag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.