CRKBO geregistreerde opleidingMaximaal 10 personen Scherpe prijs Vakkundige docenten telefoon laten staan

Huwelijksfotografie, zo bereid je je voor!

Alle uitgestelde bruiloften van 2020 en 2021 gaan de in 2022 en 2023 door. De komende jaren wordt een feest voor de huwelijksfotograaf. Er zal meer vraag dan aanbod zijn van huwelijksfotograaf. Hét moment om te starten als huwelijksfotograaf is nu.
Het goed fotograferen van een bruiloft begint met de voorbereidingen, en die beginnen met het lezen van deze blog!

De allereerste ervaring als huwelijksfotograaf

Elke gevestigde huwelijksfotograaf heeft ooit zijn of haar eerste bruiloft gefotografeerd. Als je aan hem of haar vraagt: hoe ben je aan je eerste bruiloft gekomen, dan is het vaak gelopen via een contact in de omgeving. Een familielid, een vriend of vriendin of soms een collega met trouwplannen kwam met de vraag: Jij maakt toch foto’s, zou je ons huwelijk willen fotograferen?

Die eerste reportages maak je vaak voor een symbolisch bedrag. Veel huwelijksfotografen vertellen, als je het ze vraagt, dat ze bij die eerste reportage vooral vereerd waren dat ze gevraagd werden en dat vooral de ervaring heel waardevol was. Dat klopt ook wel, hoe goed je je ook voorbereidt, een goede huwelijksfotograaf word je vooral door veel ervaring op te doen.

huwelijksfotografie

Foto: Moniek van Gils

Huwelijksfotografie

Foto: Moniek van Gils

Cursus Huwelijksfotografie

Je hebt je eerste bruiloft gemaakt, van vrienden, familie of andere bekenden. Je vindt het superleuk en je wilt graag meer bruiloften gaan fotograferen. Je kunt een website of een pagina wel vullen met een bruidspaar maar dan is het voor potentiële klanten wel heel erg duidelijk dat je nog niet zoveel ervaring hebt. Hoe kom je dan aan meer foto’s voor in je portfolio? Hoe word je een betere fotograaf? Door een cursus Huwelijksfotografie

Tijden de cursus huwelijksfotografie komen alle aspecten van de huwelijksfotografie aanbod, bouw je je portfolio verder uit en krijg je op een mooie locatie de mogelijkheid om met verschillende bruidsparen te werken. Hiermee kun je je portfolio opbouwen en later bij potentiële klanten laten zien wat je kan. .

Wil je je portfolio verder uitbouwen, wil je een betere huwelijksfotograaf worden of heb je nog een enkele ervaring en wil je graag je ontwikkelen tot huwelijksfotograaf. 
Op 27 oktober 2022 start de cursus huwelijksfotografie van BeeldCentrum en ga je je in zes bijeenkomsten je ontwikkelen tot een gespecialiseerd huwelijksfotograaf. Meer informatie vind je op de pagina huwelijksfotografie. 

huwelijksfotografie

Foto: Moniek van Gils

Second shooters

Steeds meer ervaren fotografen bieden een second shooter aan, aan een bruidspaar. Dit is een fotograaf die mee fotografeert, met de eigenlijke fotograaf. Als second shooter maak je de beelden die de andere fotograaf niet kan maken. Dat doe je vanuit een ander standpunt of met een ander objectief.

Een second shooter moet ook een goede fotograaf zijn. De fotograaf met wie je samenwerkt moet van je op aan kunnen en zeker weten dat hij of zij op je kan rekenen. Daarnaast moet je naast alle vaardigheden die een huwelijksfotograaf moet hebben (zoals beheersing van techniek, creativiteit, flexibiliteit) ook nog eens kunnen fotograferen in de stijl van de fotograaf voor wie je werkt. Dat vereist een dosis inlevingsvermogen, visie op stijl maar ook lef. Lef om je kwetsbaar op te stellen en om je in te leven in de stijl van iemand anders.

Toch kan de taak van second shooter een interessant leertraject zijn. Ben je een nog onervaren huwelijksfotograaf dan kan je je bij een wat meer ervaren fotograaf gratis of tegen een zeer gereduceerd tarief aanbieden als second shooter. In dat geval kan die fotograaf het aan het bruidspaar als een gratis extra aanbieden. De winst is driedubbel: het bruidspaar krijgt extra foto’s, de geboekte fotograaf heeft tevreden klanten en jij doet meer ervaring op.

Het voordeel voor jou is dat je van dichtbij kunt zien hoe de ervaren huwelijksfotograaf te werk gaat tijdens een reportage en je kunt zelf ervaring opdoen met het fotograferen van een huwelijksreportage, terwijl de hoofdverantwoordelijkheid van de reportage niet bij jou ligt.

maximaal 10 personen

CRKBO geregistreerde opleiding

vakkundige docenten

Samenwerkingen

In de huwelijksbranche zijn meer mensen dan alleen fotografen actief. Er werken videografen, horecaondernemers en andere locatie-eigenaren, visagisten, kappers, bakkers, bloemisten, weddingplanners, babs’en, bruidsmodezaken, autoverhuurbedrijven en cateringbedrijven. Dat zijn ook allemaal toeleveranciers voor bruidsparen en allemaal samen doe je je best om er voor het bruidspaar een onvergetelijke dag van te maken. Na enige ervaring als huwelijksfotograaf en nadat je bij verschillende bruiloften andere toeleveranciers bent tegengekomen kun je de kans nemen om het netwerk dat je hebt opgebouwd in de branche te gaan gebruiken in je voordeel door samen te werken en bruidsparen naar elkaar door te verwijzen.

Styled shoot

De ultieme samenwerking vind je in een ‘styled shoot’. Dat is een georganiseerde fotoshoot waarbij je een bruiloft in scène zet. Meestal gaat het dan om de locatiesessie en/of de ceremonie. Vaak neemt een weddingplanner of een locatie het initiatief om zoiets te organiseren maar dat initiatief kan natuurlijk ook van jou komen. Elke leverancier kan zich profileren in zo’n styled shoot en de foto’s kunnen door alle deelnemers als promotiemateriaal worden gebruikt. Belangrijk is dat je de locatie en de stijl waarin de verschillende leveranciers werken past bij jouw stijl. Werk dus met mensen samen van wie de werkwijze past bij jouw stijl van fotografie.

De locatiesessie

Voor veel fotografen en ook voor veel bruidsparen is de locatiesessie het hoogtepunt van de dag. Onder de locatiesessie verstaan we: het gedeelte van de reportage waarin je met het bruidspaar een serie foto’s gaat maken. Dit kan op een speciaal uitgezochte locatie zijn, maar ook op de trouwlocatie.
Locatiesessies vinden op uiteenlopende plekken plaats van het voor de hand liggende bos naar de niet zo voor de hand liggende turnzaal van de bruid. Maar ook het klaslokaal waar de bruid lesgeeft, de hijskraan van de bruidegom, een industrieterrein, de stamkroeg van het bruidspaar of het prachtige kasteel de Haar. Een belangrijk criterium bij een locatie is dat die bij het bruidspaar moet passen.

Niet alledaagse locaties kunnen leuk en origineel zijn, maar passen ze ook bij het bruidspaar? Daarnaast moeten de locaties ook bij de stijl van de fotografie passen.

Ongedwongen

De laatste jaren kiezen sommige documentair werkende fotografen ervoor om geen locatiesessie te doen omdat het bruidspaar daarbij moet poseren. Dat is een keuze die ieder voor zich moet maken, maar daarbij je wel een kans liggen. Juist in de locatiesessie heb je de mogelijkheden om te laten zien wat je in je mars hebt en zoals je in de interviews kunt lezen. Je hoeft het bruidspaar niet helemaal tot in de detail weg te zetten of te sturen. Wat kleine aanwijzingen en vervolgens het bruidspaar vooral met elkaar te laten communiceren werkt ook prima.

Hoe je een bruidspaar stuurt hangt af van jouw stijl van fotograferen. Heb je meer een romantische editorial style dan zal alles in het beeld perfect moeten zijn. De blik van het bruidspaar, de manier waarop de jurk ligt en ook de achtergrond: alles moet kloppen. Als je een lossere stijl hebt, is dat minder van belang. In beide gevallen moet de styling kloppen, bij de fotografie en bij jouw stijl, merk en uitstraling.

In het boek huwelijksfotografie dat Werner Pellis, docent van BeeldCentrum, heeft geschreven staan foto’s van acht huwelijksfotografen met ieder een totaal eigen stijl: De analoge, romantische stijl van Alexandra Vonk vraagt om romantische locaties. De fotografie van Ruud Claessens past heel goed bij een uitbundig strandfeest en in de fotografie van Ashvin Ghisyawan zie je wat hij met het aanwezige licht kan doen. De stijl van de fotograaf en de locaties bij die fotografen klopt allemaal.

Zorg voor voldoende tijd

Ga je een locatiesessie doen met het bruidspaar, dan is het zaak om bij het kennismakingsgesprek te vragen hoeveel tijd je hiervoor beschikbaar hebt. Je moet daar het bruidspaar echt in opvoeden. Vaak plannen bruidsparen er te weinig tijd voor in. Het argument is meestal: “We houden niet zo van lang poseren.” Je kan ze dan overtuigen met het volgende argument: “De locatiesessie is het enige moment op de dag dat je met z’n tweeën bent, als je mij als fotograaf even niet mee rekent.

Juist als je wat meer tijd hebt, hoef je minder te poseren en heb je meer tijd voor elkaar omdat het dan altijd wat relaxed en ontspanner kan.” Als uitsmijter kan je gebruiken “Ik hoor vaak van bruidsparen achteraf dat het het leukste gedeelte van de dag was.” Vraag het maar eens na bij bruidsparen. Vaak klopt dat ook zo. Juist als je de tijd hebt en het bruidspaar de tijd geeft om wat meer op elkaar te letten in plaats van op jou, kun je van een afstand mooie beelden schieten.

huwelijksfotografie

Foto: Moniek van Gils

Fotograferen tijdens de ceremonie

De huwelijksceremonie is het belangrijkste officiële gedeelte van de dag dat je moet fotograferen. De belangrijkste momenten die je natuurlijk moet hebben zijn: de kus, het ja-woord (let goed op de expressie in de gezichten van het bruidspaar), het zetten van de handtekeningen door ouders en/of getuigen. Als de vader van de bruid, de bruid weggeeft dan mag je zo’n moment ook niet missen natuurlijk. Ook het moment na de kus kan mooie emotie in de gezichten van het bruidspaar opleveren. Het kan mooi zijn om ouders en grootouders in beeld te brengen tijdens de voltrekking van de ceremonie. Vaak is de trots van hun gezichten af te lezen op dat moment.

Tegenwoordig zijn er steeds meer gasten die zelf met een telefoon of ipad meefotograferen of filmen. Dat is natuurlijk hartstikke vervelend want als je een mooi sfeerbeeld wilt maken is het natuurlijk ontzettend storend als daar in plaats van gezichten van de gasten telefoons en ipads opstaan. Zeker in situaties waarin het wat donkerder is en er ook nog een lampje gaat branden om te zorgen dat er genoeg licht is om te filmen. Het levert niet alleen jou minder mooie foto’s op, maar ook het bruidspaar. Je kan dit voorkomen, met een no phone/no ipad policy.

Daarmee geef je aan toekomstige bruidsparen aan dat je wilt dat er niemand anders dan jij fotografeert tijdens de ceremonie. Voor de kosten hoeft een bruidspaar dat namelijk helemaal niet te laten. Bij het album krijgen ze de bestanden op hoge resolutie digitaal dus iedereen kan een beeld van het moment en een afdruk krijgen. Maar hét argument waarmee je eigenlijk alle bruidsparen overtuigt, is dat het hen mooiere beelden oplevert als iedereen gewoon netjes blijft zitten en niet met een telefoon voor zijn of haar gezicht zit.

Als er iets misgaat, houd je hoofd koel!

Er gaat altijd wel eens iets mis bij een bruiloft. Gelukkig ben je als fotograaf degene die dat vastlegt. Maar er kan zich altijd een situatie voordoen waarin jij de schuldige bent, een situatie waarbij er bij jou iets mis gaat. Zo’n situatie moet je oplossen. Als je camera het laat afweten, los je dat op door je reservecamera te pakken die je bij de hand hebt. Mocht je camera toevallig blokkeren tijdens de ceremonie op het moment van de kus of het uitwisselen van de ringen dan los je dat op door te vragen of het even over kan voor de foto. Dat is vervelend en hoort eigenlijk niet, maar je zult niet de eerste zijn die dat vraagt.

Net zoals je ook niet de eerste zult zijn die aan de vriend van de bruidegom, wiens handtekening uit een simpel streepje bestaat, zult vragen om de handtekening nog een keer te zetten voor de foto want het ging toch echt te snel. Maar er kunnen zich ook heftigere calamiteiten voordoen. Wat het ook is: Loop je checklist van tevoren goed door, zorg dat alles is opgeladen en klaar staat.

Maar onthoud vooral: als er iets mis gaat, houd je je hoofd koel! Zorg eerst dat de foto’s die gemaakt moeten worden, gemaakt worden en ga dan een oplossing bedenken voor je probleem. Onthoud ook: Jouw probleem is jouw probleem en niet van het bruidspaar. Zorg dat zij geen, of althans zo min mogelijk, hinder ondervinden van jouw calamiteit. want elk bruidspaar verdient een prachtige huwelijksreportage.

Deze longread is een samenvatting van enkele elementen uit het boek huwelijksfotografie dat geschreven is door Werner Pellis en in 2021 is verschenen bij uitgeverij van Duuren Media.
Heb je belangstelling voor dit boek? Je kunt het  hier bestellen.

Cursus huwelijksfotografie

Wil je een specialistische cursus huwelijksfotografie volgen? Kijk dan voor meer informatie op “cursus huwelijksfotografie”. In zes lesdagen die je volgt na onze fotovakopleiding stomen we je klaar voor een toekomst in de huwelijksfotografie.

Fotografie opleiding volgen?

Fotografie opleiding volgen? Bij BeeldCentrum kun je terecht voor onze basisopleiding of voor onze fotovakopleiding.

Heb je een vraag over een van onze opleidingen of cursussen neem dan contact op met BeeldCentrum. Je kunt ons e-mailen of bellen, wij staan je graag te woord.

Download studiegids

Heb je belangstelling om onze fotografie opleiding (Fotovakopleiding of Photographic Design) te volgen?

Dan kun je hier één of beide studiegidsen downloaden. In de studiegids vind je informatie over de inhoud van de opleiding, de lessen en toetsen.

De Fotovakopleiding is onze studierichting toegepaste fotografie.
Photographic Design is onze studierichting autonome fotografie.

De beiden studiegidsen bevatten informatie over onze basisopleiding.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem contact met ons op

Heb je een vraag over een van onze cursussen, de basisopleiding fotografie of over de opleiding Vakfotograaf neem dan contact op met BeeldCentrum. Je kunt ons e-mailen of bellen, wij staan je graag te woord.

Neem contact op

Je kunt ons e-mailen of bellen, wij staan je graag te woord.

Postadres:
Molenstraat 120
4881 CV Zundert

Cursuslocatie Den Haag: 
Prinsegracht 27
2512 EW Den Haag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.