CRKBO geregistreerde opleidingMaximaal 10 personen Scherpe prijs Vakkundige docenten telefoon laten staan

Splash Fotografie, hoe doe je dat?

Splashfotografie ziet er vaak spectaculair en indrukwekkend uit. Als Splashfoto’s goed gemaakt worden, zijn ze vlijmscherp en prachtig helder, maar hoe maak je nou zo’n foto? BeeldCentrumcursist Carla ging ermee aan de slag en legt het je uit.

Voorbereiding is belangrijk, zeker bij het maken van foto’s zoals deze. Er zijn een aantal dingen die je nodig hebt om splash foto’s te kunnen maken. ‘Welke lens je gebruikt, maakt niet heel veel uit’, legt cursist Carla uit. ‘Ik heb mijn 50 mm gebruikt. Verder heb je een flitsschoentje met slave functie nodig, twee reportageflitsers, een afstandsbediening voor je camera, een statief, zakjes of een schermpje om je flitser te beschermen en een ruimte waar je met water kunt splashen.

Zet je water nog wel op een flink zeil of in een teiltje.’ Om de splash foto’s te maken heb je natuurlijk ook een glas, of iets dergelijks, met water nodig en een stuk fruit, of een ander voorwerp, om in het water te laten vallen.

Splash Fotografie

Canon eos 90D · F9 · 1/200 · ISO 100 · 50 mm

Splash Fotografie

Canon eos 90D · F 8 · 1/250 · ISO 100 · 50 mm

De citroen in het glas

Wanneer je begint met splash fotografie, is het vooral een hoop experimenteren met de instellingen. Het hangt behoorlijk van de ruimte en de afstand tot het onderwerp af hoe je je flitsers instelt. ‘Ik heb wat geëxperimenteerd met de sterkte van de flitsers. Er was verder geen kunstlicht aanwezig in de ruimte, dus ik had alle lampen uitgezet.’

‘Voor de foto met het glas heb ik twee glazen op elkaar gezet, zo ontstond er een mooie weerspiegeling’, vertelt Carla. Voor deze weerspiegeling kun je ook een glasplaat of een stuk plexiglas gebruiken. ‘Toen de opstelling eenmaal stond heb ik een pen op het bovenste glas gezet en daar manueel op scherp gesteld. Daarna heb ik het glas flink vol gedaan met water. Hiervoor kun je ook bruisend water of een andere gekleurde vloeistof gebruiken. Eerst heb ik nog een paar proeffoto’s gemaakt, om te testen of ik geen rare schaduwen zou krijgen en daarna ben ik gaan fotograferen. Dan is het slechts een kwestie van goed mikken en op het juiste moment afdrukken door middel van de afstandsbediening.’

De tomaten in het vergiet

‘De foto met de tomaten in het vergiet kostte een wat andere aanpak’, vertelt Carla. ‘Ik heb eerst het vergiet opgehangen met visdraad aan twee steunen die ik had gemaakt van een douchestang en een keukentrapje. Daarna heb ik de tomaten in het vergiet gelegd en daarop scherp gesteld. Toen heb ik een groot glas water gepakt en heb dat naar de tomaten en het vergiet gegooid. Dan is het weer een kwestie van op het juiste moment op de afstandsbediening drukken.’

Splash Fotografie Tomaat

Canon eos 90D · F 9 · 1/200 · ISO 100 · 50 mm

Splash Fotografie Opstelling

De opstelling voor het maken van de foto’s

Heel veel water

‘Het maken van zulke splash foto’s is leuk, maar doe het wel in een ruimte waar water geen schade kan veroorzaken’, legt Carla uit. ‘Het maakt namelijk een hoop troep en het wordt er overal behoorlijk nat van. Zeker bij het maken van de foto’s met de tomaten is het belangrijk dat je oplet dat je het water niet tegen je apparatuur gooit.’

De nabewerking

In de nabewerking heeft Carla niet bijzonder veel meer gedaan. ‘Ik heb nog wat met de niveau’s aangepast en wat extra contrast toegevoegd. Verder heb ik een paar druppeltjes weggepoetst die ik tijdens het fotograferen zelf nog niet weg had gepoetst’, legt ze uit.

Splash Fotografie nabewerking

Scherpstellen op de pen

Fotografie opleiding volgen?

Wil je ook betere foto’s maken en een fotografie opleiding volgen? Schrijf je dan in voor onze basisopleiding om meer uit je camera en je fotografie te halen. Heb je die basiskennis dan is onze Fotovakopleiding wellicht iets voor jou. Vakfotografie is het hart van onze opleiding. Je maakt kennis met diverse vormen van fotografie, je ontwikkelt je beeldgevoel en je creativiteit en je verbreedt je technische kennis tot een professioneel niveau.

Download studiegids

Heb je belangstelling om onze fotografie opleiding (Fotovakopleiding of Photographic Design) te volgen?

Dan kun je hier één of beide studiegidsen downloaden. In de studiegids vind je informatie over de inhoud van de opleiding, de lessen en toetsen.

De Fotovakopleiding is onze studierichting toegepaste fotografie.
Photographic Design is onze studierichting autonome fotografie.

De beiden studiegidsen bevatten informatie over onze basisopleiding.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem contact met ons op

Heb je een vraag over een van onze cursussen, de basisopleiding fotografie of over de opleiding Vakfotograaf neem dan contact op met BeeldCentrum. Je kunt ons e-mailen of bellen, wij staan je graag te woord.

Neem contact op

Je kunt ons e-mailen of bellen, wij staan je graag te woord.

Postadres:
Molenstraat 120
4881 CV Zundert

Cursuslocatie Den Haag: 
Prinsegracht 27
2512 EW Den Haag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.