Zes tips voor het maken van een goede groepsfoto
Veel beginnende fotografen worstelen met het maken van een goede groepsfoto. Waar moet je nu beginnen met het maken van een opstelling? Hoe zet je de mensen goed neer? Wat doe je met het licht? Er komt een hoop kijken bij het maken van een goede groepsfoto. Wij geven je zes tips voor het maken van een goede groepsfoto.
1) De achtergrond
De plek waar je je foto gaat maken is essentieel voor het uiteindelijke beeld. Dat kan binnen of buiten en wat je ook kiest, zorg voor een achtergrond die niet afleidt van de groep. De achtergrond moet de groepsfoto ondersteunen zonder de aandacht af te leiden. Een groene omgeving buiten kan mooi zijn, maar ook het interieur van een oud pand kan een prima achtergrond zijn.
2) Het licht
Probeer grote contrasten met harde schaduwen te voorkomen. Let buiten op dat je mensen niet in de felle zon laat kijken, dan knijpen ze met hun ogen. Een gelijkmatige verlichting, zoals als je bijvoorbeeld buiten in de schaduw of met een bewolkte lucht kunt maken werkt vaak goed. In de studio kun je datzelfde effect bereiken door met twee flitsers of lampen van dezelfde sterkte de groep uit te lichten. Maar je ook kiezen om niet helemaal gelijkmatig te verlichten en wat verschillende schakeringen in licht en donker in je beeld te gebruiken, zoals bijvoorbeeld Rembrandt heeft gedaan bij de Nachtwacht.
3) De opstelling
Een groep mensen op een rijtje is erg saai. Varieer in hoogtes, dat kan je doen door sommige te laten zitten en anderen te laten staan. Je kan ook gebruik maken van hoogteverschillen in de omgeving waar je fotografeert, bijvoorbeeld door de mensen op te stellen op een trap, een rotspartij of met stoelen en bankjes van verschillende hoogtes te werken. Zorg voor verschillende poses in je groepsfoto zodat je achteraf nog keuzes hebt.
4) Houd de aandacht vast
De meeste mensen hebben een korte spanningsboog en zijn gauw afgeleid. Meestal wil je dat ze allemaal naar de camera kijken. Dat bereik je door contact te blijven houden, dan blijven mensen naar je luisteren en naar je kijken. Houd het luchtig, zo kun je tijdens het praten je ook nog op je techniek en op de opstelling concentreren. Ga geen moppen tappen, dat wordt meestal niet gewaardeerd.
5) Hoog standpunt
Hoe groter de groep, hoe moeilijker het is om iedereen er goed op te krijgen. Hoe hoger jij staat, hoe gemakkelijker het is. Want als jij hoger staat, dan zie je de gezichten van mensen die achter elkaar staan beter. In onze vlakke land is het handig om zelf een huishoudtrapje bij te hebben. Als je vaak groepsfoto’s maakt is het handig om dat standaard in je auto te hebben liggen.
6) Maak genoeg foto’s
Hoe groter de groep, hoe groter de kans dat iemand met zijn ogen knippert of even opzij kijkt net op het moment dat jij afdrukt. Zorg dat je voldoende foto’s maakt, ben niet te voorzichtig met het aantal beelden dat je gebruikt, maar ga ook niet eindeloos klikken zonder te communiceren.
En…varieer in de opstelling zodat je later kan kiezen (of kan laten kiezen) uit verschillende opstellingen van de groep.
Een goed voorbeeld van een geslaagde groepsfoto is de foto die ‘Plaatwerkfotografen’ onlangs maakte van het college van de gemeente Rotterdam. Deze foto werd gebruikt bij een artikel in NRC-Handelsblad en kan je via onderstaande link zien:
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/07/07/een-jaar-vol-gedoe-aan-de-coolsingel-a3966366
(om auteursrechtelijke redenen kunnen wij hem hier niet plaatsen).
Fotografie opleiding volgen?
Wil je ook betere (groeps)foto’s maken en een fotografie opleiding volgen? Schrijf je dan in voor onze basisopleiding om meer uit je camera en je fotografie te halen. Heb je die basiskennis dan is onze Fotovakopleiding wellicht iets voor jou. Vakfotografie is het hart van onze opleiding. Je maakt kennis met diverse vormen van fotografie, je ontwikkelt je beeldgevoel en je creativiteit en je verbreedt je technische kennis tot een professioneel niveau.
Download studiegids
Heb je belangstelling om onze fotografie opleiding (Fotovakopleiding of Photographic Design) te volgen?
Dan kun je hier één of beide studiegidsen downloaden. In de studiegids vind je informatie over de inhoud van de opleiding, de lessen en toetsen.
De Fotovakopleiding is onze studierichting toegepaste fotografie.
Photographic Design is onze studierichting autonome fotografie.
De beiden studiegidsen bevatten informatie over onze basisopleiding.
Neem contact met ons op
Heb je een vraag over een van onze cursussen, de basisopleiding fotografie of over de opleiding Vakfotograaf neem dan contact op met BeeldCentrum. Je kunt ons e-mailen of bellen, wij staan je graag te woord.
Neem contact op
Je kunt ons e-mailen of bellen, wij staan je graag te woord.
4881 CV Zundert
Cursuslocatie Zundert:
Molenstraat 120
4881 CV Zundert
Zundert ligt op enkele kilometers van Breda.