Ben je bekend met de basis van fotografie? En ben je toe aan de volgende stap als toekomstig professioneel fotograaf? Start dan in september of november met de vakopleiding fotografie.

De opleiding bestaat uit 25 lesdagen op maandag of zaterdag. De opleiding op maandag start 16 september. De opleiding op zaterdag start 30 november.

In een gezellige kleine groep van maximaal 10 cursisten krijg je intensieve begeleiding door een enthousiast docententeam. Na het succesvol afronden van de opleiding mag je jezelf vakfotograaf noemen en ontvang je een diploma.

SCHRIJF JE HIER DIRECT IN

vakopleiding fotografie studenten

Inhoud vakopleiding fotografie

Het onderdeel vakfotografie is het belangrijkste gedeelte van de fotografie studie. In die twee jaar leg je de basis voor je toekomst als fotograaf. Je verbreedt tijdens dit jaar je technische kennis tot een professioneel niveau. Het enthousiaste docententeam begeleidt je en stimuleert je creativiteit.

De opleiding bestaat uit 25 lesdagen. Je gaat aan de slag met:

 • Portretfotografie in diverse vormen (studio, op locatie, particulieren, zakelijk),
 • Product/reclame fotografie in diverse vormen,
 • Compositieleer,
 • De geschiedenis van de fotografie,
 • Creatieve lessen,
 • Landschap en architectuurfotografie,
 • Modefotografie,
 • Het bewerken van foto’s met Adobe Photoshop & Lightroom,
 • Verschillende lessen over flitsen met de reportageflitser,
 • Lessen over licht en kleur en
 • Journalistieke en documentaire fotografie en de digital workflow.

Gedurende deze periode ga je steeds meer je eigen richting kiezen. Je gaat je eigen keuzes maken op het gebied van onderwerp, techniek en presentatie; je ontwikkelt dus je eigen stijl. Ook met de praktijk maak je kennis, want daar is het allemaal om te doen. Door opdrachten, door jezelf te verdiepen in de praktijk maar ook door de contacten met je docenten die naast het lesgeven, beroepsmatig fotograferen.

Wat vinden de deelnemers?

Tim de Hart over de vakopleiding fotografie bij Beeldcentrum:

“In 2015 heb ik de vakopleiding fotografie bij Beeldcentrum gevolgd. Een leuke leerzame tijd heb ik daar beleefd. Ik had nog weinig ervaring en vond het lastig om mijn eigen stijl te ontwikkelen. Door de veelzijdige opdrachten die we tijdens de opleiding hebben uitgevoerd ontdekte ik steeds meer wat bij mij paste en wie ik ben als fotograaf.

Niet alleen de technische kant maar ook het zelfvertrouwen en het omgaan met modellen heb ik geleerd tijdens de opleiding. Ik ben me verder gaan ontwikkelen in portretten en bruiloften, zowel als op locatie als in de studio. Die sfeer vast leggen in een stoere en rauwe stijl past bij mij. Maar ook een zachte liefdevolle sfeer met een bijvoorbeeld een moeder-dochter portret weet ik mooi vast te leggen.

Na de opleiding had ik genoeg kennis op gedaan en was ik klaar om mijn droom waar te maken, mijn eigen bedrijf in de fotografie. Inmiddels heb ik met ‘De Hart Fotografie’ een hoop ervaring op gedaan maar leer ik ook nog steeds bij. De basis van ‘De Hart Fotografie’ heb ik te danken aan Beeldcentrum en ook na de opleiding heb ik nog regelmatig contact gehad met de docenten. Zij hebben mij zeker geholpen bij het verwezenlijken van mijn droom.”

Meer weten? Lees de ervaringen van onze (oud-)cursisten.

Hoe ziet een lesdag eruit?

De lessen worden gegeven op onze locatie in Zundert op maandagen of zaterdagen. We starten om 10:00 uur, houden een half uur lunchpauze en eindigen om 16:30 uur.

Tijdens de lessen wordt er naast de theorie ook veel gefotografeerd op locatie of in de studio. Dit zijn over het algemeen werksessies. Je maakt kennis met een techniek of experimenteert onder begeleiding van de docent. De thuisopdrachten vormen de basis van je portfolio. Zorg dat je een digitale spiegelreflexcamera, met standaard objectief hebt.

De groep bestaat uit maximaal 10 personen. Er is dus heel veel ruimte voor persoonlijke begeleiding!

Tijdens de beoordelingen van opdrachten, presenteer je je werk en verdedig je het. Je krijgt dan van je mentor feedback op je werk, je ontwikkelingen gedurende het jaar maar ook bekijk je samen waar je verbeterpunten liggen.

De studiebelasting bedraagt ongeveer 8 uur per week. Dit is inclusief de cursusdag.

SCHRIJF JE HIER DIRECT IN

De docenten van Beeldcentrum

De docenten van Beeldcentrum zijn allemaal professioneel met fotograferen bezig. Iedere docent heeft zijn of haar eigen specialiteit. Het lesgeven doen ze met veel enthousiasme.

Voor wie?

Of je nu fulltime professioneel fotograaf wil worden. Of het wil combineren met je huidige baan. Of je hobby fotografie verder wil uitbouwen. De vakopleiding is geschikt voor iedereen die enthousiast is over fotografie en beschikt over de basisvaardigheden.

Om te kunnen starten met het onderdeel Vakfotografie dien je in het bezit te zijn van het certificaat van de basisopleiding of beschik je over een positief studieadvies (dat kun je krijgen tijdens een intakegesprek, dat je kunt aanvragen bij ons).

Klaar om professioneel fotograaf te worden?

Fotografie is meer dan een plaatje schieten. Fotografie is communiceren met beeld. Een goede foto vertelt een verhaal of brengt een boodschap over. Tijdens de opleiding leer je meer over beeldcommunicatie en hoe het toe te passen. Verder leer je om te gaan met fotobewerkingsprogramma’s als Adobe Photoshop. Je technische kennis en vaardigheden groeien tot professioneel niveau. Wil je nog meer informatie download dan de studiegids.
Op deze fotovakschool ontwikkel je je tot een professioneel fotograaf.

Enthousiast geraakt om professioneel fotograaf te worden?

SCHRIJF JE HIER DIRECT IN

Vakopleiding fotografie

Aanvullende informatie

 • Kosten € 1999
 • 25 lesdagen, op maandag of zaterdag (verdeeld over 2 jaar)
 • Lestijden: 10.00 -16.30 (inclusief een half uur pauze)
 • Apparatuur: Digitale spiegelreflexcamera, met standaard objectief
 • Studiebelasting: ca 8 per week inclusief de cursusdagen.
 • Groep: max. 10 personen per groep.

Locatie: Zundert (Bij Breda)