CRKBO geregistreerde opleidingMaximaal 10 personen Scherpe prijs Vakkundige docenten telefoon laten staan

Veelgestelde vragen over onze opleiding

We krijgen regelmatig vragen over onze fotografie opleiding. Dat is logisch, als je hebt besloten een fotografie opleiding te gaan volgen, wil je natuurlijk wel zeker weten dat je de juiste kiest. Om je daarbij te helpen hebben we de meest gestelde vragen over onze opleiding voor je op een rijtje gezet.

Kom je er niet uit, of staat je vraag hier niet tussen? Check dan onze pagina met nog meer veelgestelde vragen, of neem even contact met ons op!

Luzanne Foesenek

Fotograaf: Judith van Mil

Welke opleidingen biedt BeeldCentrum?

Wij bieden verschillende fotografie opleidingen aan. Zo kun je bij ons een basisopleiding fotografie of een vakopleiding fotografie volgen. Verder hebben we ook een opleiding photographic design. Je kunt bij BeeldCentrum ook een aantal masterclasses volgen. Die sommen we hieronder voor je op:

Wat ga ik leren tijdens de opleidingen?

Tijdens al onze opleidingen leer je de techniek van de fotografie kennen. We oefenen daar zo mee, dat je deze ook direct in de praktijk leert toe te passen. Je leert over de werking van licht en kleur en we gaan aan de slag met Photoshop en Lightroom. Daarnaast oefenen we met composities en perspectieven. Je maakt kennis met verschillende genres van de fotografie en komt er zo achter welke vorm van fotografie je het leukst vindt.

Luzanne Foesenek

Fotograaf: Nico Baars

Luzanne Foesenek

Fotograaf: Judith van Mil

Hoeveel tijd ben ik kwijt aan de opleiding?

De basisopleiding bestaat uit vijf lesdagen. Deze dagen zijn verdeeld over ongeveer acht weken.

De fotovakopleiding bestaat uit 25 lesdagen. Je bent ongeveer anderhalf jaar met de opleiding bezig. Wil je deze opleiding volgen, houd er dan rekening mee dat je ongeveer 8 uur per week, inclusief lesdagen, kwijt bent aan de opleiding.

De tijd die je voor de opleiding photographic design kwijt bent is vergelijkbaar met de tijd die je aan de Fotovakopleiding besteed. Ook deze opleiding bestaat uit 25 lesdagen en je bent ongeveer anderhalf jaar met de opleiding bezig.

Je krijgt uit de opleiding wat je erin stopt, ofwel: besteed je meer tijd aan de opleiding, dan groei je verder als fotograaf. Ben je benieuwd hoe anderen onze opleidingen ervaren hebben? Check dan ons blog, hier kun je verschillende ervaringsverhalen van oud studenten vinden!

Wat is het verschil tussen de Fotovakopleiding en Photographic Design?

Het grote verschil tussen beide opleidingen is de insteek. Bij de Fotovakopleiding ligt de nadruk meer op toegepaste techniek terwijl bij Photographic Design de nadruk meer ligt op de autonome fotografie. De opdrachten bij de Fotovakopleiding zijn ook concreter dan bij de opleiding Photographic Design.

Bij de Fotovakopleiding leer je de techniek beheersen en wordt je creativiteit geprikkeld door uitdagende opdrachten. Je maakt kennis met diverse genres in de fotografie en al hoewel je afstudeert in met een serie foto’s in één bepaalde specialisatie kan je allround fotograferen.
Gedurende de opleiding Photographic Design werken we aan de ontwikkeling van je creativiteit en conceptmatig werken. Je maakt kennis met verschillende vormen van fotografie en werkt ook met een analoge camera. Je leert je eigen verhaal te vertellen.

Hoe kan ik de opleiding inpassen in mijn dagelijks leven?

Veel van onze studenten werken vijf dagen in de week en volgen daarnaast de fotovakopleiding. Dat is goed te doen. Tijdens het opstellen van de opleiding hebben we er immers rekening mee gehouden dat veel studenten ook werken naast de opleiding. Je hebt een vaste lesdag in de week. Dat kan op een doordeweekse dag of op zaterdag. Je hebt ongeveer om de week les, wat betekent dat je de andere week je tijd zelf kunt inplannen voor zelfstudie en opdrachten.

Wat moet ik al kunnen voordat ik aan de opleiding begin?

Wil je de basisopleiding volgen, dan hoef je eigenlijk nog niets te kunnen. Natuurlijk is het wel handig als je weet hoe de basis van je camera werkt. Kijk dus even hoe je camera aan en uit gaat, hoe je een sd-kaartje verwisselt, hoe je foto’s op je computer zet en hoe je de batterij van de camera vervangt en oplaadt. Volg je de basisopleiding, dan beginnen we bij 0. Je hoeft dus echt nog niets te weten over fotografie zelf.

Wil je aan de Fotovakopleiding of aan Photographic Design beginnen, dan moet je de basis beheersen.. Wil je een van beiden opleidingen volgen,  dan  verwachten we kennis over bijvoorbeeld de belichtingsdriehoek, het verschil tussen RAW en JPG, de basisbeginselen van het flitsen en kennis over de M-stand. Wil je zonder dat je bij ons basisopleiding heb gevolgd, direct aan de Fotovakopleiding of Photographic Design beginnen, dan hebben we eerst een kort intake gesprek. Heb je de basiskennis nog niet dan zal je eerst de basisopleiding moeten volgen. Beheers je de basiskennis al wel dan ben je klaar voor de Fotovakopleiding en kan je ook echt alles uit je lessen kunt halen.

Wat heb ik nodig om aan de opleiding te beginnen?

Om een opleiding bij beeldcentrum te volgen, heb je een aantal dingen nodig. Allereerst natuurlijk een camera met een standaard objectief objectief, een 18-55 mm bijvoorbeeld. Verder heb je een computer nodig waarop je foto’s kunt bewerken. Daarnaast heb je Adobe creative suite nodig met Lightroom Classic en Photoshop. We werken tijdens de opleiding met beide programma’s. Verder zijn een paar goede sd-kaartjes onmisbaar en heb je ook een reportageflitser nodig.

Ga je een camera kopen, maar weet je niet goed welke? In dit blog vertellen we je daar alles over. Wil je ook een objectief kopen, begin dan met de kitlens van de camera (die zit er meestal voor een kleine meerprijs bij en dat is bijna standaard een 18-55 mm lens). Welke objectieven je later nodig gaat hebben, hangt namelijk grotendeels af van de richting die je kiest in de fotografie.

Wat kan ik met deze opleiding?

De opleiding sluit je af met een gesprek docent en een vakexpert, waarna je, als je geslaagd bent, een diploma ontvangt en dus gediplomeerd fotograaf bent. Dit diploma heeft een hoop meerwaarde: je laat met dit diploma immers zien dat je écht weet waar je mee bezig bent als fotograaf en dat je echte kwaliteit kunt leveren. Wat je vervolgens met dit diploma doet is natuurlijk volledig aan jou. Je hebt in ieder geval alle vrijheid om je eigen fotografie bedrijf te starten. Is dat je plan, dan kunnen we je daar tijdens de opleiding al mee helpen.

Luzanne Foesenek

Fotograaf: Laura van der Burgt

Download studiegids

Heb je belangstelling om onze fotografie opleiding (Fotovakopleiding of Photographic Design) te volgen?

Dan kun je hier één of beide studiegidsen downloaden. In de studiegids vind je informatie over de inhoud van de opleiding, de lessen en toetsen.

De Fotovakopleiding is onze studierichting toegepaste fotografie.
Photographic Design is onze studierichting autonome fotografie.

De beiden studiegidsen bevatten informatie over onze basisopleiding.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem contact met ons op

Heb je een vraag over een van onze cursussen, de basisopleiding fotografie of over de opleiding Vakfotograaf neem dan contact op met BeeldCentrum. Je kunt ons e-mailen of bellen, wij staan je graag te woord.

Neem contact op

Je kunt ons e-mailen of bellen, wij staan je graag te woord.

Postadres:
Molenstraat 120
4881 CV Zundert

Cursuslocatie Den Haag: 
Prinsegracht 27
2512 EW Den Haag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.